армения

МИСТИЧНАТА  АРМЕНИЯ

6 дни – 5 нощувки

 

Земя, обвеяна с легенди. Земя, осеяна с многобройни свидетелства за древна история и култура. Земя, попила кръвта на един горд и гостоприемен народ, готов да ни разкрие сърцето си. Армения – открийте я и завинаги ще я запазите в сърцето си!

ПРОГРАМА :

  1 Ден –  Полет София – Ереван  вечерта

  2 Ден  – Пристигане в Ереван, трансфер до хотела, настаняване.

Закуска. Посещение на духовния център на арменския народ Ечмиадзин с Катедралата.  Обиколка на Ереван: паметника Майка Армения с най-добрата гледка към столицата, Каскаден комплекс – система от пет тераси, стъпаловидни преходи, водни каскади и цветни лехи с 50-метров монумент на върха, свързващ централната и северната части на града; площад „Република“, прекрасната сграда на Операта, Северният булевард; посещение на сувенирния център  Вернисаж; посещение на конячен завод с дегустация на няколко вида коняк.

Вечеря. Нощувка

Арменската столица е град на 2800 години. И макар не винаги да е бил столица, през всичките години Ербуни – Ереван е гордостта на всеки арменец. Розовият град – заради сградите от розов туф, придаващи особено сияние… Зеленият град – заради многото паркове и градини… Сърцето на Армения. И  Ечмиадзин – част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Духът на Армения.

 Ден 3

Закуска. Отпътуване към град Горис. По пътя  посещение на манастира  Хор Вирап; посещение на  село Арени, известно със своите винарни; посещение на Птичата пещера Арени със следи от вино отпреди 6100 години;  посещение  на средновековния  манастир Нораванк;  с  „Крилете на Татев“ – най-дългата двойна лифтова линия в света – посещение на  манастира Татев.

Вечеря и нощувка в  Горис

      Планината Арарат е свещена за арменците. Днес тя е на територията на съседна Турция. Но може да се види най-добре от  манастира  Хор Вирап –свято място не само защото е в подножието на библейското плато, където според преданието спрял Ноевият ковчег, а и  защото тук е началото на християнска Армения. Още може да се види подземния затвор, където цар Трцет III държал в плен Св. Григорий Просветител чак докато повярвал в неговия Бог. И така през 301 година Армения става първата страна, приела християнството като официална религия. А над мястото на някогашния затвор през V век бил построен малък параклис, през 642 година вече се издигал манастир, дълги години служил като главен духовен център и резиденция на Католикоса.

      Арени е малко и много известно с прекрасните си вина село. А тук  вино се правело още преди 6 100 години –това показват находки в една от пещерите край селото – Птичата. А намереното там е  свързано не само с виното, но и с единствените човешки жертвоприношения на арменска територия, с най-старата жилищна и обредна култура, с намерената най-стара запазена вече  5 и половина хилядолетия кожена обувка.

    И още един манастир – Нораванк /Новият манастир. Седем столетия ни делят от създаването му  и красивата легенда за построяването на главния храм: влюбила се в младия архитект Момик дъщерята на цар Орбелян, а той обещал, че ще благослови любовта им, ако за три години момъкът построи най-прекрасния храм на земята. Когато  църквата била завършена, младият майстор седнал на купола да се порадва на красивата природа, унесен в мечти за щастливото бъдеще с прекрасната си възлюбена. Така и не усетил, кога зад него се приближил нает от царя слуга и го блъснал на земята. Опитал да се задържи за един огромен камък, но той паднал заедно с него и станал  надгробният му паметник. Какво се случило с девойката историята мълчи – но гробът на младия архитект до днес напомня за таланта му и построеното от него в името на любовта.

   И накрая – едно от най-красивите места в Армения. И най – духовните.  Защото  построения през IV  век на местото на езическо светилище манастир Татев още след 848 година  е училище, а през XV XV вв и средновековен университет, чиито възпитаници – монаси разнасят знанието по цялата арменска земя. На ръба на високо плато над река Воротан оцелява след многобройни вражески нападения и разрушения, възстановява се след катастрофални земетресения… И предлага най-необичайният начин да се стигне до него – с вписаният в Книгата на Гинес почти 6 километров лифт, наречен „Крилете на Татев“, само  за 12 минути.

Малкото красиво градче Горис е мястото, което сякаш обединява древните паметници с величествената природа.

Ден 4 –

Закуска. Отпътуване за Ереван. Посещение на  Хндзореск – древен пещерен град, с уникален люлеещ се мост над  дълбоката  долина – връзка със съвременния свят; посещение на  каменната гора  Зорац Карер (Караундж); фотопауза при най-високия водопад в Армения Шаки;

           На склоновете на дълбока клисура на 1580 м.н.м.р. е пещерният град, обитаван до средата на  ХХ век. Никой не знае кога се заселват тук първите хора, но как са превърнали в домове естествените пещери и защо никой никога не е успял да превземе селището с поетичното име Ябълковия град може да се разбере само и единствено на това вълшебно място. Тук е погребан народният герой Мхитар Спарапет – защитник от персийски и турски нападения, тук са и руините на два средновековни храма, а от 2012 година мъртвия град и днешното село са свързани с висящ мост ­­– най-новата местна гордост и забележителност.

         Зорац Карер е разположен на високо плато мегалитен комплекс, често наричан Арменският Стоунхендж. Колкото и да е спорна тази теория,“Камъните воини“ или „Говорещите камъни“ са уникално място, а каменната гора е впечатляваща, величествена, нашепваща красиви легенди и предания.

         Легенда разкрива и тайната  на 18 метровия водопад Шаки: врагове пленили 93 девойки и ги повели към харема на господаря. Когато стигнали до река Воротан, момичетата помолили да се изкъпят и една след друга нагазили във водата. Никоя от тях  не успяла да стигне до другия бряг, единствено Шаке  се измъкнала от буйните води. И когато преследвачите почти я настигнали, под краката и се образувала висока скала и потоци вода я скрили от очите им. От тогава водопадът носи името на смелата девойка и омайва с красотата си.

Вечеря и нощувка в Ереван

Ден 5 –   Закуска.  Отпътуване към езерото Севан – едно от най-високите планински природни езера с прясна вода; посещение на манастира Гегард  – ЮНЕСКО; посещение на езическият храм на Гарни – единственият гръцко-римски колонен храм в региона; преминаване през  каньона на река Азат –уникалния природен паметник „Симфония от камъни“

Вечеря и нощувка в Ереван

          Севан е душата на арменците. Не само защото е най-голямото в Армения и на Кавказ.

          Гегард  (ЮНЕСКО) е най-посещаваният манастир в Армения. Може би заради основателя му Св. Григорий Просветител, може би заради бурната му история и способността да оцелява и се възражда вече 16 века, или пък заради уникалната архитектура на пещерните и другите храмове… Като добавим и донесеното от апостол Фадей копие  на Лонгин, с което е прободен Спасителя….няма как да бъде пропуснат!

        Гарни пази единствения изцяло запазен древногръцки храм с колони, макар и доразрушен и възстановен камък по камък. Символът на предхристиянска Армения е йонийски храм, посветен на слънчевия бог Хелиос или Мхер, по-късно Митра, е построен през 76-77 гг  и след приемането на християнството през 301 г остава единственият неразрушен езически храм.

       И накрая – каменната симфония. Така наричат редицата скали, напомнящи шестоъгълни тръби на орган. Сякаш човешка ръка е сътворила това природно чудо.  Все там, в долината на река Азат, близо до храма Гарни.

 

 Ден 6

Трансфер до летището

 

Цената включва:

Самолетни билети София –Ереван – София, с включени лещитни такси;  автобус по посочения маршрут;

4 нощувки със закуски и вечери в хотели 3  звезди; 1 нощувка;

професионален екскурзовод  на руски език; входните такси на посещаемите обекти;

дегустация на коняк; 1 бутилка вода на ден; безплатен Wi-Fi;

медицинска застраховка;  водач от агенцията

Забележка:

Предоставя се възможност за обяд срещу допълнително заплащане – 8 долара/4000 драма

Пътува се със задграничен паспорт.

Валутата в Армения е драм :  1 лв =  284 драма    500 драма= 0,90€  500 драма = 1,02 долара

Фирмата си запазва правото поради метеорологични условия (дъжд, сняг, мъгла, лед, виелица) или по други причини, да променя местата на екскурзионни обекти, дни на програмата или времето за провеждане  на екскурзиите, но гарантира посещението на посочените обекти.

Author: Арива Травел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.