Екскурзии в България и чужбина
Свържете се с нас:

info@arivaplovdiv.com
office@arivaplovdiv.com
guidesplovdiv@arivaplovdiv.com

+359 32 621 360

+359 879 260 654

ул. “Александър Батенберг” 39,

ет.1  офис 4

Грузия

 

 

 

 

                               ГРУЗИЯ – ЗЕМЯ НА КРЪСТОПЪТ, ЗЕМЯ НА ЛЕГЕНДИ

              Помните ли преданието за Прометей? Онзи, който дал на хората огъня? Тъкмо гордите жители на Кавказ пазят спомена за героя. Величествената планина крие още много  тайни, до които можем да се докоснем . Да повдигнем завесата заедно! Грузия гостоприемно отваря порти към древни култури и динамиката на съвременния свят. Няма да намерим Златното руно, но ще видим зашеметяващи гледки, ще срещнем сърдечни хора, ще отпием  прекрасни вина, ще се възхитим на вкусни местни специалитети, ще ни вълнуват огнени ритми, ще се наслаждаваме на прочутите грузински тостове…. И ще посрещнем една различна Нова година!


1ден/27.12

8,00ч.   Трансфер от Пловдив към летище „Истанбул“ с лицензиран туристически автобус.  Полет до Тбилиси с турските авиолинии ТК – 386 в 20,45.  Кацане в Тбилиси в 23,55. Нощувка.    


2 ден /28.12

Закуска. Отпътуване за Ананури (XIV – XVIII вв.)/ ЮНЕСКО/  (65км) по знаменития военно-грузински път.  Посещение на най-известния зимен курорт Гидаури/55км. Връщане в Тбилиси. Вечеря. Нощувка.

  Военно –грузинският път е връзката между Грузия и Русия през Северна Осетия по Кавказкия хребет. Името му се превежда от осетински като „Небесната клисура“ и вече три столетия 208 км  не просто свързват кавказките народи. От тук са минавали много знаменитости, възхищавали  се на изумителните природни гледки и на гения на хората, прокарали през планината един от най-красивите пътища, отмаряли  на Кръстовия проход… Припомняли си страшното срутване на огромна маса лед през 1832 година, гледайки Ермоловския камък, припомняли си стихове на Пушкин и Лермонтов… 

            Спирали при Ананури – важна отбранителна крепост-замък, защитавала Тбилиси  откъм Дарялското дефиле в продължение на повече от  400 години. Седалище на грузинските еристави (князе), родово имение с военно укрепление и построен през 1689г храм „Успение Богородично“ – един от най-добрите образци на грузинската архитектура от епохата на късния феодализъм –  и прекрасен изглед към Жинвалския язовир. И  мястото, където се срещат водите на Бяла и Черна Арагва, но не се смесват – още една шега на майката природа

         Напред към Гидаури –  тук,  в подножието на Кръстния проход, спирали уморените пътници. Днес някогашното селце се е разрастнало и разделило на Горно, Долно и Ново Гидаури , по-близо или по-далеч от  6-те лифта. Но все така зашеметяващ е изгледа към долината, , често описван в литературата. Тук Лермонтов чува историята на героя на нашето време Печорин, тук пише  стихове, посветени на планината „Славно място е тази долина, скали, увенчани с чинари…“  Тук се раждат и  строфите  на  Пушкин:

„Кавказ е под мене, сам във висините,

Стоя над снеговете накрай стръмнините…“

      И още една панорамна площадка – Арката „Дружба между народите“ Защо се казва така ли? Ами ще разберете.


 3 ден./29.12

  Закуска. Отпътуване за Мцхета /ЮНЕСКО- някогашната столица на Грузия. Наречена „грузинският Ерусалим“ този най-стар град в страната очарова с храмовете Джвари- VI век и Светицховели – XI век. Посещение на град Гори – родното място на Сталин. Посещение на скалния град Уплисцихе – II хилядолетие пр.Хр. – уникално съкровище на грузинския народ, блестящ паметник на най-древната страница от историята на хората по тези земи. Вечеря и нощувка в Тбилиси.

                Само на 20 км западно от Тбилиси е най-старият грузински град  Мцхета. И най-святото място за всеки грузинец.

                          Там, дето край отвесен рът

                          като сестри след дълъг път

                         прегърнати и днес шумят

                         Арагва и Кура, в див кът

                         стоеше манастир…..

                                 Така великият Лермонтов започва знаменитата си поема „Мцири“. Манастирът, вдъхновил поета,  е Джвари (,кръст“), построен в зората на християнството в Грузия там, където Света Нино издига дървен кръст и измолва извор с целебна вода. Едно от местата за поклонение не само на грузинците.

                             Другото е само на няколко километра –  Свети Цховели („животворящият стълб“). Това е катедралният храм,  съхраняващ  свещения хитон, с който е бил погребан Исус. Началото  му е в V век и е  свързано с великият владетел Вахтанг Горгасали, днес посреща многогбройните си посетители във вида си от  XI столетие. А хитонът не е единствената реликва……             

                             След още 70 км е родният град на Сталин Гори.   Посреща с внушителен паметник на вожда, покрита под стъклен покрив малка къщурка, в която е роден Йосиф Джугашвили, голям музей, посветен на неговата дейност, личния му вагон, с който е пътувал до Техеран, Ялта, Потсдам…   А в центъра на града се извисява огромен, подобен на кораб хълм.  И върху него гордо се издигат стените на крепостта Горисцихе, които времето и голямото земетресение през 1920 година не са успели да разрушат.

                           12 км ни делят от един от най- интересните и многопластови обекти в Грузия.Това е скалният град Уплисцихе – “Божията крепост“. Съоръжение, аналогично на хетските и урартските. Най-древният град, съществувал от края на второто хилядолетие преди Христа и чак до IХ –Х вв., изсечен във вулканичните скали на Кварнакския хребет подобно на набатейската Петра. Преживял разцвета си през елинистичната епоха, от някогашните над 700  пещери днес са запазени  около 150. Уникално място: град-светилище,напомнящо Перперикон, древно прорицалище, сравнимо с гръцкия  Делфи, с една  дума – Уплисцихе!


 4 ден  /30.12  

Закуска.  Отпътуване към Източна Грузия – район Кахетия, лозята и виното…Бадиаури, Сигнахи, Бодбе, Кварели, Гавази. Вечеря. Нощувка в Тбилиси.

                 Един ден, посветен на виното и грузинските традиции.  Първа спирка – комплекс  Бадиаури и първа среща с местните винарски и кулинарни традици. Закуска по кахетински. Какво е това ли? Шоти(току-що изпечен хляб), сирене, кисело мляко,и, разбира се, чача – какво е закуската без чашка грузинска ракия…/включено в цената/.

                Наричат Сигнахи „града на любовта“.  Защо ли? Ами тук е мястотото, където можеш да сключиш брак без предварителни заявки и без всякакви условности  24 часа 7 дни в седмицата. Малкото градче  бързо се превръща във важен туристически център – на трето място е в Грузия по абсолютен брой на хотели.

               Бодбе е само на 2 км от Сигнаги. Още едно от светите места в Грузия, където приключва земния си път света Нино. И където  от шестото столетие насам се пазят нейните мощи в манастирския храм, построен в днешния си вид през IXвек. Място за поклонение и размисъл…

              Родният град на известния грузински поет, писател и общественик княз Иля Чавчавадзе  Кварели  е  винената столица на Грузия. Малкото градче в Алазанската долина някога било главният град на княжество Кахетия, а днес е център на винопроизводството, традиция с дълбоки корени за грузинците. А в най-старата винарска изба  Киндзмараули  вече почти 500 години отглеждат собствени лозя и правят вино. По древни и съвременни технологии, съхранявано в делви в земята  или в съвременни съдове, виното е част от грузинската култура. Опитайте – четири вина, събрали силата на земята, лъчите на слънцето и майсторлъка на хората. Наздраве!/Включено в цената./

                 И накрая – Гавази. Едно грузинско село, съхранило и пазещо до днес традициите. На гости в селската къща: домакините ще ви покажат как се правят шашлици, чуччхела, ще споделят с вас трапезата си, ще пиете заедно кахетинско вино, по стар обичай ще има тамада и много наздравици/включено в цената/.


5ден/31.01    Закуска.

Обиколка на града – историческия център: районът Шардени, Смокиновата долина, Тифлиските серни бани (Тифлис е името награда до 1936г), крепостта Нарикала, моста на мира…. .Свободно време и подготовка за новогодишната вечеря. В 22,00ч трансфер до един от най-добрите ресторанти в Тбилиси. Вечеря с музикална и развлекателна програма, тамада, танци, лотария, награди….ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!   Трансфер до хотела/ Новогодишната вечеря и трансферът са включени в цената./

Създаден в средата на V век, обявен за столица от Давид Строителя в средата на дванадесетото столетие, познал нашествията на перси, араби, селджуци, руснаци – и днес Тбилиси впечатлява с красота и величие. Гордо се извисява над града крепостта Нарикала /изкачване с лифт/, от хълма с Метехския храм  наблюдава поданиците си и приветства гостите на Грузия легендарният цар Вахтанг Горгасали,  часовникът на старата градска кула отмерва времето….Очарователните малки улички крият неподозирани тайни и съкровища като най-древната постройка в града-църквата Анчисхати от ІV век,  величественния храм «Св. Троица» – един от най-големите в православния свят, знаменитите серни минерални  бани. За най-старата от тях  – Ираклиевата още през ХVІ век спорят грузинските князе и руското  царско семейство, на тях се възхищават Пушкин и Александър Дюма (баща), тук се случвали най-важните събития в живота на жителите на града… Двата бяга на река Кура са свързани с множество мостове, а най-впечатляващата връзка с модерния нов свят е 150 метровият Мост на мира – едно от чудесата на Тбилиси. Очарова и съвременния град, кипящ от живот и ведро настроение.


6 ден/01.01

Късна закуска. Свободно време – самостоятелна разходка по главната улица „Шота Руставели“ или стария град, разходка с корабче на чаша вино по река Кура, посещение на някое уютно кафе или малко ресторантче на чаша чай или вино с хинкали  и  хачапури,  сувенири……Вечеря. Нощувка.


7 ден /02.01. 

Закуска. Трансфер към Летище Тбилиси, полет до Истанбул с ТК-379 в 12,05. Кацане в Истанбул в 13,55; трансфер до Пловдив.

ЦЕНА 1695 лв

Цената включва:

–  самолетен билет Истанбул – Тбилиси – Истанбул; трансфер Пловдив –Истанбул –Пловдив;   

 – 6 нощувки, 5 закуски, 5 вечери – включително Новогодишна; дегустация във винарска изба; богата  екскурзионна програма с местен екскурзовод и платени музейни такси; лифт до крепостта Нарикала;

–   застраховка  «Помощ при пътуване» с покритие   10 000 евро вкл.и за COVID- 19

–  Туристи над 65г.доплащат 20лв

 – Възможно е пътуване със самолет София – Истанбул – София и присъединяване към групата в  Истанбул, цената се уточнява при запитване.

Пътува се със задграничен паспорт с валидност 6 месеца преди пътуването.

Деца до 18години, пътуващи самостоятелно или с единия родител пътуват с нотариално заверено пълномощно-съгласие на родителите (оригинал и копие). Ако родителите са с различни фамилии е нужен Акт за раждане (оригинал и копие)

Паричната единица в Грузия е лари – 1€ = 3 лари. 

 

“Ariva travel”“ Ви пожелава приятно пътуване !

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *