Екскурзии в България и чужбина
Свържете се с нас:

info@arivaplovdiv.com
office@arivaplovdiv.com
guidesplovdiv@arivaplovdiv.com

+359 32 621 360

+359 879 260 654

ул. “Александър Батенберг” 39,

ет.1  офис 4

armenia georgia

                              Армения и Грузия   различното изживяване!

 

13 дни -12 нощувки

Цена от 2790 лв.

Очаква ни Кавказ –  величествената загадъчна планина на Прометей.  Земя, обвеяна с легенди. Земя, осеяна с безброй свидетелства за многовековна  история. Земя, попила кръвта на  горди и гостоприемни планинци, готови да ни разкрият сърцето си. Армения и Грузия  – две познати и не толкова държави, два близки и все пак различни народа, отворили порти към древни култури и динамиката на съвременния свят и готови да ги споделят. Да повдигнем завесата заедно !

ДЕН 1 /02.07.петък

Полет от летище София до Ереван в 21.00. Среща на летището в 18,30ч.

ДЕН 2 /03.07.събота

Пристигане в Ереван в в 3,20ч. Настаняване. Закуска. Свободно време. Вечерна разходка в Ереван. Вечеря. Нощувка.

 

ДЕН 3/ 04.07. неделя

Закуска. Обзорна обиколка на арменската столица: паметник Майка Армения и каскадния комплекс – система от пет тераси, стъпаловидни преходи, водни каскади и цветни лехи с 50-метровия монумент на върха, свързващ централната и северната части на града; площад „Република“, прекрасната сграда на Операта, един от най-старите паметници в града – Иранската синя джамия, Северният булевард; посещение на конячен завод с дегустация на няколко вида коняк. Вечеря. Нощувка.

Арменската столица е град на 2800 години. И макар не винаги да е бил столица, през всичките години Ербуни – Ереван е в сърцето на всеки арменец. Розовият град – заради сградите от розов туф, придаващи особено сияние… Зеленият град – заради многото паркове и градини… Сърцето на Армения.

ДЕН 4 / 05.06. понеделник

Закуска. Отпътуване към град Горис. По пътя  посещение на манастира  Хор Вирап; посещение  на средновековния  манастир Нораванк; обяд във Вайоц Дзор и дегустация на  червено вино от местния сорт „Арени“; посещение на пещерния град  Хнзореск.   Вечеря и нощувка в  Горис – малко красиво градче с прекрасна природа.

           Планината Арарат е свещена за арменците. Днес тя е на територията на съседна Турция. Но може да се види най-добре от  манастира  Хор Вирап ( „дълбок затвор“)–свято място не само защото е в подножието на библейското плато, където според преданието спрял Ноевият ковчег, а и  защото тук е началото на християнска Армения. Още може да се види подземния затвор, където цар Трцет III държал в плен Св. Григорий Просветител чак докато повярвал в неговия Бог. И така през 301 година Армения става първата страна, приела християнството като официална религия. А над мястото на някогашния затвор,където през V век бил построен малък параклис, през 642 година вече се издигал манастир, дълги години служил като главен духовен център и резиденция на Католикоса.

         И още един манастир – Нораванк /Новият манастир. Седем столетия ни делят от създаването му  и красивата легенда за построяването на главния храм: влюбила се в младия архитект Момик дъщерята на цар Орбелян, а той обещал, че ще благослови любовта им, ако за три години момъкът построи най-прекрасния храм на земята. Когато  черквата била завършена, младият майстор седнал на купола да се порадва на красивата природа, унесен в мечти за щастливото бъдеще с прекрасната си възлюбена. Така и не усетил, кога зад него се приближил нает от царя слуга и го блъснал на земята. Опитал да се задържи за един огромен камък, но той паднал заедно с него и станал  надгробният му паметник. Какво се случило с девойката историята мълчи – но гробът на младия архитект до днес напомня за таланта му и построеното от него в името на любовта.

   Едно от най-древните села в Армения е Арени, сгушено в края на пролома, свързващ район Вайоц Дзор  с долината на Шарур. Тук спирали пътешественици , тук през ХIII век княз Орбелян пренася столицата на княжество Сюник , бил важен военен пункт.. Защо точно на това място  от 2009г. се провежда ежегодния винен фестивал и дали е вкусно местното вино ще разберем по време на обяда.

         

На склоновете на дълбока клисура на 1580м.н.в е пещерният град Хнзореск. Никой не знае кога и как се заселват тук първите хора,  как са превърнали естествените пещери в домове и защо никой никога не е успял да превземе селището с поетичното име Ябълков град. Тук е погребан народният герой Мхитар Спарапет, защитник от персийски и турски нападения, тук са и руините на два средновековни храма, а от 2012 година мъртвия град и днешното село са свързани с висящ мост –най-новата местна гордост и забележителност.

ДЕН 5/ 06.07. вторник

Закуска. Отпътуване за Ереван. По пътя посещение на манастира Татев с най-дългата двойна лифтова линия в света; каменната гора Зорац Карер. Фотопауза при най-високия водопад в Армения Шаки. Вечеря в  Ереван  с дегустация на най-вкусните сърми в Армения.Нощувка.

Първа спирка –  едно от най-красивите места в Армения. И най – духовните.  Защото  построения през IV  век на местото на езическо светилище манастир Татев още след 848 година  е училище, а през XIV- XVвв и средновековен университет, чиито възпитаници – монаси разнасят знанието по цялата арменска земя. На ръба на високо плато на р. Воротан оцелява след многобройни вражески нападения и разрушения, възстановява се след катастрофални земетресения…. И предлага най-необичайният и вълнуващ начин да се стигне до него – с вписаният в Книгата на Гинес почти 6 километров лифт, наречен „Крилете на Татев“, само  за 12 минути.

                Наричат каменната гора Зорац Карер (Караундж) арменският Стоунхендж. Древната обсерватория крие много тайни, които бавно и постепенно разкрива на съвременния човек. „Говорещите камъни“ или „Камъните-воини“ на мегалитния комплекс са уникално място, а  потапяйки се в мистиката на древни ритуали може би наистина ще си тръгнете от там по-богати, по-здрави, по-щастливи….

              Пленителен е най-високият водопад в Армения Шаки.  А името на коя красива девойка носи и защо ще разберем, любувайки се на чистите планински води.

 

ДЕН 6/07.07. сряда

Закуска. Посещение на манастира Герхард (ЮНЕСКО); посещение на единствения езически гръко-римски    храм в региона Гарни Паган; каньонът на р. Азат – симфонията на камъните.  Гала вечеря и нощувка в Ереван.

                       Герхардския манастир неслучайно е едно от най-посещаваните места в Армения. Може би защото е създаден е в поречието на р. Гохт от самия Св.Григорий Просветител през IV век.  Може би заради способността му да оцелява и се възражда цели 16 века. Или пък заради уникалната архитектура на запазените пещерни храмове,  вкопани в скалите, откъдето  и най-старото му име „Айриванк“ , т.е. „пещерен манастир“, както и по-новите средновековни сгради. Като добавим и копието на Лонгин, донесено тук от Св.Тадей,  с което е прободен Спасителя и заради което днес наричат манастира „Герхардванк“ – т.е. „манастирът на острието“, а и още много други реликви – няма как да го пропуснем.

                       Край с. Гарни е единственият изцяло запазен езически храм в класически гръко-римски стил с йонийски колони на Кавказ след приемането на християнството.  Като по чудо оцелял през вековете е символът на предхристиянска Армения, посветен на слънчевия бог  Хелиос /персийския Мхер и по-късно Митра,  впечатляващ с размерите и великолепието си.

                     И прекрасната  каменната симфония – така наричат редицата скали, напомнящи шестоъгълни тръби на орган. Сякаш  невидима човешка ръка е сътворила това природно чудо. Все там, на брега на р. Азат, близо до храма Гарни…

ДЕН 7/ 08.07. четвъртък

     Закуска. Отпътуване за Тбилиси/270км. Попътно посещение на дестилационна фабрика и дегустация на три вида плодова водка.  Клисурата Дебед и манастирът Ахпат/ЮНЕСКО. Вечеря с шоу програма в Тбилиси. Нощувка.        

          Близо до границата с Грузия в долината на реке Дебед  е манастирът Ахпат . Построен в края на Х век по волята на царица Хосровануш, съпруга на Ашот III Багратуни. Тук най-старият храм е „Сурп Нишн“ („Свето Знамение“), няколко по-късни  църкви (XIIIвек), скрипторий, гробницата на местните князе – лорийския клон на Багратидите , допълват великолепния ансамбъл. Удивително съчетание на византийските  с местните арменски строителни традиции, надписи на грузински и арменски езици, каменен портрет на синовете на Хосровануш и Ашот Смбат и Кюрике, спомен за най-голямата и богата библиотека на арменси ръкописи, и още…това ще видим в един от най-важните центрове на духовността и просвещението в Армения. И ще разберем защо манастирът Ахпет и близкия Санаин са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

ДЕН 8/09.07.петък.

Закуска. Туристическа   обиколка на града –древният храм  Метехи, историческият център с катедралата «Св.Троица»; районът Шардени, Смокиновата долина, Тифлиските серни бани (Тифлис е името на града до 1936г), моста на мира, хълмът  Нарикала (изкачване с лифт)…. .Свободно време. Вечеря . Нощувка.

                  Създаден в средата на V век, обявен за столица от Давид Строителя в средата на дванадесетото столетие, познал нашествията на перси, араби, селджуци, руснаци – и днес Тбилиси впечатлява с красота и величие. Гордо се извисява над града крепостта Нарикала /изкачване с лифт/, от хълма с Метехския храм  наблюдава поданиците си и приветства гостите на Грузия легендарният цар Вахтанг Горгасали,  часовникът на старата градска кула отмерва времето….Очарователните малки улички крият неподозирани тайни и съкровища като най-древната постройка в града-църквата Анчисхати от ІV век,  величественния храм «Св. Троица» – един от най-големите в православния свят, знаменитите серни минерални  бани. За най-старата от тях  – Ираклиевата още през ХVІ век спорят грузинските князе и руското  царско семейство, на тях се възхищават Пушкин и Александър Дюма (баща), тук се случвали най-важните събития в живота на жителите на града…

Ден 9/10.07. събота

Закуска.  Отпътуване към Източна Грузия – район Кахетия, лозята и виното…, Посещение на винарна КТВ/ Кахетинско традиционно винарство/,  Бодбе, Сигнахи, уникалния храм  Квелацминда. Вечеря във  винена къща  Бадри. Нощувка в Тбилиси.

              Един ден, посветен на виното и грузинските традиции.  Първа спирка – винарски комплекс и първа среща с местните винарски и кулинарни традици.

               Бодбе е едно от светите места в Грузия, където приключва земния си път света Нино. И където  от шестото столетие насам се пазят нейните мощи в манастирския храм, построен в днешния си вид през IXвек. Място за поклонение и размисъл…    

                 Наричат Сигнахи „града на любовта“ . Защо ли? Ами тук е мястото, където можеш да сключиш брак без предварителни заявки и без всякакви условности  24 часа 7 дни в седмицата. Малкото градче  бързо се превръща във важен туристически център – на трето място е в Грузия по абсолютен брой  хотели.

                Храмът Квелацминда  /«Вси светии»/ в Гурджаани ще ви запознае с грузинската храмова архитектура от VIII – IХ вв. Една от най-популярните светини на Кахетия. Древна легенда разкрива защо тук се молят младите майки, които нямат млеко за своите рожби. И не само те.

                         И подобаващ завършък на деня – вечеря с гостоприемните стопани на винарска изба „Бадри“ с чача, вино, много тостове и великолепното изпълнение на трио „Кахетия“.

ДЕН 10 /11.07.неделя

     Закуска. Отпътуване към  Казбеги по знаменития военно-грузински път. Посещение на Ананури (XIV – XVIII вв.)/ ЮНЕСКО/  (65км) на Фотопауза при най-известния зимен курорт Гудаури/55км. и Арката на дружбата. Посещение на  Степанцминда и Троицкия манастир Гергети Връщане в Тбилиси. Вечеря. Нощувка.

     Военно –грузинският път е връзката между Грузия и Русия през Северна Осетия по Кавказкия хребет. Името му се превежда от осетински като „Небесната клисура“ и вече три столетия 208 км  не просто свързват кавказките народи. От тук са минавали много знаменитости, възхищавали  се на изумителните природни гледки и на гения на хората, прокарали през планината един от най-красивите пътища, отмаряли  на Кръстовия проход… Припомняли си страшното срутване на огромна маса лед през 1832 година, гледайки Ермоловския камък, припомняли си стихове на Пушкин и Лермонтов… 

                 Спирали при Ананури /55км./ –  важна отбранителна крепост-замък, защитавала Тбилиси  откъм Дарялското дефиле в продължение на повече от  400 години и охранявала прохода през Кавказкия хребет към Русия по пътя на коприната. Седалище на грузинските еристави (князе), родово имение с военно укрепление и построен през 1689г храм „Успение Богородично“ – един от най-добрите образци на грузинската архитектура от епохата на късния феодализъм –  и прекрасен изглед към Жинвалския язовир. И  мястото, където се срещат водите на Бяла и Черна Арагва, но не се смесват – още една шега на майката природа.

         Напред към Гудаури –  тук,  в подножието на Кръстовия проход, спирали уморените пътници. Днес някогашното селце се е разрастнало и разделило на Горно, Долно и Ново Гидаури , по-близо или по-далеч от  6-те лифта. Но все така зашеметяващ е изгледа към долината, , често описван в литературата. Тук Лермонтов чува историята на героя на нашето време Печорин, тук пише  стихове, посветени на планината „Славно място е тази долина, скали, увенчани с чинари…“  Тук се раждат и  строфите  на  Пушкин:

„Кавказ е под мене, сам във висините,

Стоя над снеговете накрай стръмнините…“

      И още една панорамна площадка – Арката „Дружба между народите“ Защо се казва така ли? Ами ще разберете.

                    И така до Степанцминда  (старо име Казбеги)  – само на 12 км от границата с Русия. Предлага прекрасна гледка към  Казбек / „ледения връх“, 5034 м.н.р./ , най-високият връх в Европа. А манастирът „Св.Троица“ в подножието му в Гергети е един от най-високо разположените –на 2170м.н.р. И до него ще се изкачим с джипове 4х4х.

ДЕН 11 /12.07.понеделник

Закуска. Отпътуване за старата столица Мцхета, посещение на храмовете Джвари (VI век) и Светицховели ( XI век), ЮНЕСКО. Отпътуване за Гори – родния град на Сталин. Посещение на пещерния град Уплисцихе /ЮНЕСКО.  Вечеря. Нощувка в Тбилиси. 

                  Само на 20 км западно от Тбилиси е най-старият грузински град  Мцхета. И най-святото място за всеки грузинец.

                          Там, дето край отвесен рът

                          като сестри след дълъг път

                         прегърнати и днес шумят

                         Арагва и Кура, в див кът

                         стоеше манастир…..

                                 Така великият Лермонтов започва знаменитата си поема „Мцири“. Манастирът, вдъхновил поета,  е Джвари (,кръст“), построен в зората на християнството в Грузия там, където Света Нино Кападокийска издига дървен кръст. Едно от местата за поклонение не само на грузинците.

                             Другото е само на няколко километра –  Светицховели („животворящият стълб“). Това е катедралният храм,  съхраняващ  свещения хитон, с който е бил погребан Исус. Началото  му е в V век и е  свързано с великият владетел Вахтанг Горгасали, днес посреща многогбройните си посетители във вида си от  XI столетие. А хитонът не е единствената реликва……

                  Гори е едно от най-старите селища в страната, но е по-известно като родния град на Сталин. Посреща ни с внушителен паметник на вожда и въпреки превратностите на времето под стъклен похлупак е запазена малката къщурка – роден дом на Йосиф Джугашвили . Редом е огромната сграда, посветена на неговата дейност и събрала подаръците , получени от Йосиф Висарионович. Включително и от България.  А за желаещите да се докоснат по-отблизо до толкова спорната днес фигура  – личният вагон на Сталин, същият, с който пътува до Техеран, Ялта, Потсдам… В центъра на града се извисява огромен, подобен на кораб хълм.  И върху него гордо се издигат стените на крепостта Горисцихе, които времето и голямото земетресение през 1920 година не са успели да разрушат.

                    12 километра ни делят от едно от най-интересните места в Грузия Уплисцихе, скрито от околния свят от планината и река Кура. Град на 3 000 години, изоставен едва през XIX век. Изсечен във вулканичните скали на Кварнакския хребет подобно на набатейската Петра, древна култура, близка до хетската и урарту. Езическата духовна столица, до последно съпротивлявала се на християнските мисионери. И запазила спомена за легендарния си създател Уплос – праправнук на Ной. А може би това е „Божията крепост“ – от грузинското „Упали“ („Бог“)? От някогашните над 700 пещери днес са оцелели едва около 150, а от IV век нататък селището става добре оформен градски център с елинистичен театър, аптека, водопровод, водохранилище, многобройни тайни тунели, запазена до днес пещера –тронна зала…   Е, има и християнска черква – на местото на езически храм през Х век е издигната „Уплиссула“ – „Душата на Бога“. Може би именно тук през XIII век се е венчала знаменитата грузинска царица Тамара….Така казват.

ДЕН 12/13.07. вторник

Закуска. Отпътуване за Ереван. По  пътя разглеждане на манастира Агарцин. Преминаване през Националния парк Дилижан, разходка по улицата на занаятите в старата част на градчето Дилижан.    Спирка при езерото Севан. Вечеря и нощувка в Ереван.

                   И още една светиня  – тайнствено място потънало в зеленина. Легендата разказва, че когато през Х век тук дошли  първите монаси, видели високо в небето игра на орлите, приели го като знак и основали  манастира, който  нарекли Агарцин ( „игра на орлите“) За три столетия тук изградили три храма, тук е и гробницата на знаменитите грузински князе Багратиони….А в края на клисурата едно огромно орехово дърво, връстник на обителта, пази манастира за вечни времена.

                    Наричат  Националния парк Дилижан Арменската Швейцария –  красиво е като в планинска приказка. А градчето Дилижан  е връзката между старото и новото време и очарова със старинната архитектура, вкусната храна, с присъствието на многобройни художници, артисти, писатели…. Незабравимо място!

                    Севан е най-голямото сладководно езеро в Кавказкия регион и  второто най-високо  в света на 1900м.н.в.  Древният народ урарту го нарича „суния“, т.е. „езеро“, по-късно трансформирано в Севан. Душата на Армения.

Ден 13/14.07., сряда

Трансфер до летището –полет до Атина в 4,50ч. Пристигане в гръцката столица в 6,45ч.  Обиколка на града  с местен екскурзовод /входните такси за музеите не са включени в цената.  Излитане за София в 18,00ч, пристигане в 19,15ч.

  Един от най-старите градове в Европа винаги има с какво да изненадва. С името на богинята на мъдростта и многобройни паметници от античността, събрани в Новия музей на Акропола, гордо извисяващите се на хълма стари храмове, старата част в историческия център с типичната балканска и гръцка атмосфера, ухание на узо, дзадаки, морски дарове….

Националната валута на Армения е драм: 1 лв = 326 драма  1 € = 638 драма

Националната валута на Грузия е лари:  1 лари = 0, 5 лв   1 € = 4 лари

Цена на туристически пакет на човек в двойна стая:  от 2790 лв.

 

 Цената включва:

–  самолетен билет София – Ереван – София с включени летищни такси, 23 кг чекиран и 8 кг ръчен багаж;

 – 12 нощувки, в хотели 3*** / 6 в Ереван, 1 в Горис, 5 в Тбилиси;  12 закуски, 11 вечери; 1 обяд; дегустации във винарска изба,  конячен завод, дестилерия;

– богата  екскурзионна програма с местен екскурзовод на руски език и платени музейни такси;

– въжената линия до манастира Татев;

–  джип 4х4 до «Симфонията на камъните» и  Гергети – манастира «Св. Троица»

– водач/ преводач от фирмата

 –    1 бутилка вода на ден

 –    Безплатен Wi-Fi по целият маршрут

 –    застраховка  «Помощ при пътуване» с покритие   10 000 евро вкл.и за COVID- 19. Туристи над    65г.доплащат 25 лв

 И много положителни емоции

 

Цената на екскурзията не включва:

 

–   Алкохолни напитки, различни от дегустации

 –  Обяди/ без този по програмата

 –  Музейни такси за музеите в Атина

 –  Единично настаняване срещу допълнителна такса от 180 евро

Внимание!

Пътува се със задграничен паспорт с валидност 6 месеца преди пътуването.

Деца до 18години, пътуващи самостоятелно или с единия родител пътуват с нотариално заверено пълномощно-съгласие на родителите (оригинал и копие). Ако родителите са с различни фамилии е нужен Акт за раждане (оригинал и копие)

Фирмата си запазва правото, поради метеорологични условия (дъжд, сняг, мъгла, валежи, снежна буря) или други причини, да промени местата за разглеждане на забележителности, дни от програмата или времето за събиране на обиколки, като същевременно поддържа посещения на всички горепосочени.

  Важно !!!
Патува се с PCR тест или паспорт за ваксинация. За теста издаваме талон за намаление с 20% отстъпка.

 

 

“Ariva travel”“ Ви пожелава приятно пътуване !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *