Екскурзии в България и чужбина

armenia

МИСТИЧНАТА  АРМЕНИЯ

24 – 30 август

Цена : 2099 лева

Земя, обвеяна с легенди. Земя, осеяна с многобройни свидетелства за древна история и култура. Земя, попила кръвта на един горд и гостоприемен народ, готов да ни разкрие сърцето си. Армения – открийте я и завинаги ще я запазите в сърцето си!

1 ден  24.08     Събиране на групата на аерогара Варна в 9:00 часа. Директен полет  за Ереван . Пристигане на летище Звартноц  в 14:10 часа. Посрещане и трансфер до хотела. Вечерна разходка в центъра на Ереван.

2 ден   25.08    Закуска. Обиколка на Ереван: посещение на катедралата Ечмиадзин- духовен и административен център на Арменската апостолическа  църква,паметника Майка Армения с най-добрата гледка към столицата, Каскаден комплекс – система от пет тераси, стъпаловидни преходи, водни каскади и цветни лехи с 50-метров монумент на върха, свързващ централната и северната части на града; площад „Република“, прекрасната сграда на Операта, Северният булевард; посещение на сувенирния център  Вернисаж; посещение на конячен завод с дегустация на няколко вида коняк.

Вечеря. Нощувка

Арменската столица е град на 2800 години. И макар не винаги да е бил столица, през всичките години Ербуни – Ереван е в сърцето на всеки арменец. Розовият град – заради сградите от розов туф, придаващи особено сияние … Зеленият град – заради многото паркове и градини… Сърцето на Армения

 

3 ден  26.08   Закуска. Отпътуване към град Горис. По пътя  посещение на манастира  Хор Вирап; посещение на  село Арени, известно със своите винари; обяд и дегустация във Вайоц Дзор;  посещение  на средновековния  манастир Нораванк;  посещение на  Хндзореск – древен пещерен град, с уникален люлеещ се мост над  дълбоката  долина – връзка със съвременния свят; Вечеря и нощувка в  Горис

 

Планината Арарат е свещена за арменците. Днес тя е на територията на съседна Турция. Но може да се види най-добре от  манастира  Хор Вирап                („дълбок затвор“) –свято място не само защото е в подножието на библейското плато, където според преданието спрял Ноевият ковчег, а и  защото тук е началото на християнска Армения. Още може да се види подземния затвор, където цар Трцет III държал в плен Св. Григорий Просветител чак докато повярвал в неговия Бог. И така през 301 година Армения става първата страна, приела християнсвото като официална религия. А над мястото на някогашния затвор през V век бил построен малък параклис, през 642 година вече се издигал манастир, дълги години служил като главен духовен център и резиденция на Католикоса.

Арени е малко и много известно с прекрасните си вина село. А тук  вино се правело още преди 6 100 години –това показват находки в една от пещерите край селото – Птичата. А намереното там е не само свързано с виното, но и с единствените човешки жертвоприношения на арменска територия, с най-старата жилищна и обредна култура, с намерената най-стара запазена вече 54 и половина хилядолетия кожена обувка.

И още един манастир – Нораванк (Новият манастир). Седем столетия ни делят от създаването му  и красивата легенда за построяването на главния храм: влюбила се в младия архитект Момик дъщерята на цар Орбелян, а той обещал, че ще благослови любовта им, ако за три години момъкът построи най-прекрасния храм на земята. Когато  църквата била завършена, младият майстор седнал на купола да се порадва на красивата природа, унесен в мечти за щастливото бъдеще с прекрасната си възлюбена. Така и не усетил, кога зад него се приближил нает от царя слуга и го блъснал на земята. Опитал да се задържи за един огромен камък, но той паднал заедно с него и станал  надгробният му паметник. Какво се случило с девойката историята мълчи – но гробът на младия архитект до днес напомня за таланта му и построеното от него в името на любовта.

На склоновете на дълбока клисура на 1580м.н.в е пещерният град Хнзореск. Никой не знае кога и как се заселват тук първите хора,  как са превърнали естествените пещери в домове и защо никой никога не е успял да превземе селището с поетичното име Ябълков град. Тук е погребан народният герой Мхитар Спарапет, защитник от персийски и турски нападения, тук са и руините на два средновековни храма, а от 2012 година мъртвия град и днешното село са свързани с висящ мост –най-новата местна гордост и забележителност.

Малкото красиво градче Горис е мястото, където се  свързват  древните паметници с величествената природа.

4 ден   26.08    Закуска. Отпътуване за Ереван. По пътя посещение на манастира Татев с най-дългата двойна лифтова линия в света; посещение на  каменната гора  Зорац Карер (Караундж); фотопауза при най-високия водопад в Армения Шаки;

Първа спирка –  едно от най-красивите места в Армения. И най – духовните.  Защото  построения през IV  век на местото на езическо светилище манастир Татев още след 848 година  е училище, а през XIV- XVвв и средновековен университет, чиито възпитаници – монаси разнасят знанието по цялата арменска земя. На ръба на високо плато на р. Воротан оцелява след многобройни вражески нападения и разрушения, възстановява се след катастрофални земетресения…. И предлага най-необичайният и вълнуващ начин да се стигне до него – с вписаният в Книгата на Гинес почти 6 километров лифт, наречен „Крилете на Татев“, само  за 12 минути.

Наричат каменната гора Зорац Карер (Караундж) арменският Стоунхендж. Древната обсерватория крие много тайни, които бавно и постепенно разкрива на съвременния човек. „Говорещите камъни“ или „Камъните-воини“ на мегалитния комплекс са уникално място, а  потапяйки се в мистиката на древни ритуали може би наистина ще си тръгнете от там по-богати, по-здрави, по-щастливи….

Пленителен е най-високият водопад в Армения Шаки.  А името на коя красива девойка носи и защо ще разберем, любувайки се на чистите планински води.

5 ден 27.08          Закуска. Посещение на манастира Герхард (ЮНЕСКО); посещение на единствения езически гръко-римски    храм в региона Гарни Паган; каньонът на р. Азат – симфонията на камъните.  Вечеря и нощувка в Ереван.

Герхардския манастир неслучайно е едно от най-посещаваните места в Армения. Може би защото е създаден е в поречието на р. Гохт от самия Св.Григорий Просветител през IV век.  Може би заради способността му да оцелява и се възражда цели 16 века. Или пък заради уникалната архитектура на запазените пещерни храмове,  вкопани в скалите, откъдето  и най-старото му име „Айриванк“ , т.е. „пещерен манастир“, както и по-новите средновековни сгради. Като добавим и копието на Лонгин, донесено тук от Св.Тадей,  с което е прободен Спасителя и заради което днес наричат манастира „Герхардванк“ – т.е. „манастирът на острието“, а и още много други реликви – няма как да го пропуснем.

Край с. Гарни е единственият изцяло запазен езически храм в класически гръко-римски стил с йонийски колони на Кавказ след приемането на християнството.  Като по чудо оцелял през вековете е символът на предхристиянска Армения, посветен на слънчевия бог  Хелиос /персийския Мхер и по-късно Митра,  впечатляващ с размерите и великолепието си.

И прекрасната  каменната симфония – така наричат редицата скали, напомнящи шестоъгълни тръби на орган. Сякаш  невидима човешка ръка е сътворила това природно чудо. Все там, на брега на р. Азат, близо до храма Гарни…

6 ден 28.08.

Закуска. Отпътуване към  манастира Агарцин. Преминаване през Националния парк Дилижан, разходка по улицата на занаятите в старата част на градчето Дилижан. Разходка край езерото Севан. Посещение на планинския курорт Цахкадзор   Вечеря с шоу програма.  Нощувка.

 

Наричат  Националния парк Дилижан Арменската Швейцария –  красиво е като в планинска приказка. А градчето Дилижан  е връзката между старото и новото време и очарова със старинната архитектура, вкусната храна, с присъствието на многобройни художници, артисти, писатели…. Незабравимо място!

И още една светиня  – тайнствено място потънало в зеленина. Легендата разказва, че когато през Х век тук дошли  първите монаси, видели високо в небето игра на орлите, приели го като знак и основали  манастира, който  нарекли Агарцин ( „игра на орлите“) За три столетия тук изградили три храма, тук е и гробницата на знаменитите грузински князе Багратиони….А в края на клисурата едно огромно орехово дърво, връстник на обителта, пази манастира за вечни времена.

 

 

Севан е най-голямото сладководно езеро в Кавказкия регион  на 1900м.н.в.    Древният народ урарту го нарича „суния“, т.е. „езеро“, по-късно трансформирано в Севан. Душата на Армения.

Цахкадзор ( „долината на цветята“) е най-известният планински курорт на Армения. И зиме, и лете кристалният въздух и  многобройните  хотели на височина почти 2000м. привличат туристи, любители на екологичния туризъм И тук не липсва богато историческо минало –някога селището е носело името Кечерис („брезова гора“) било е владение на няколко княжески рода, тук са пребивавали много известни личности, а в построеният през XI век храм и днес можем да запалим свещичка….

 

7 ден 29.08  Закуска. Свободен ден в Ереван. Вечеря

 

8 ден  30 .08.

Закуска. Трансфер към летище Звартноц.

Цена : 2099 лева за турист при настаняване в двойна стая.

Доплащане за единична стая – 120 евро

Цената включва:

Самолетни билети София –Ереван – София

6  нощувки със закуски и вечери в хотели 4*/3*

1 нощувка, 1 обяд

Автобус по посочения маршрут Безжична аудио система по време на екскурзиите

Професионален екскурзовод  на руски език,  при необходимост с превод на български

1 бутилка вода на ден

Входните  такси на посещаваните обекти

Дегустация на коняк и вино

Безплатен Wi-Fi

Медицинска застраховка с включено покритие за Ковид-19

Водач от агенцията

 

Цената не включва:

Алкохолните напитки, извън дегустациите по програмата.

Разходи от личен характер

Забележка:

 

Предоставя се възможност за обяд срещу допълнително заплащане – 10 евро

Пътува се със задграничен паспорт.

Валутата в Армения е драм :  1 лв =  284 драма    500 драма= 0,90€  500 драма = 1,02 долара

В Армения се признават сертификатите за ваксинация.

При необходимост издаваме талони за отстъпка за тест.

 

Фирмата си запазва правото поради метеорологични условия (дъжд, сняг, мъгла, лед, виелица) или по други причини, да променя местата на екскурзионни обекти, дни на програмата или времето за провеждане  на екскурзиите, но гарантира посещението на посочените обекти.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *