БОСНА

ЗАГАДКИТЕ НА БОСНА

ДРЕВНИТЕ ПИРАМИДИ, КРАСИВИ ВОДОПАДИ  ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦА

Вид транспорт:    Автобус

4 дни / 3 нощувки
Маршрут: София- Дървенград – Каменград – Сараево -Босненски пирамиди – Травник- Мостар-водопад Кравице- водопад Кочуша – Крушевац -София

 

ПРОГРАМА

1 ДЕН – София – Дървенград –Андричград – Сараево  / 585 km / 
Отпътуване от София в 05:30 часа от паркинга на НС „Васил Левски“ по маршрут София – Ниш – Сараево. Пристигане в Дървенград и разглеждане на етно-селището на Емир Кустурица, разположено на хълма „Мечавник”. Отпътуване за Сараево.  По пътя спирка във Вишеград за посещения на втория град на Кустурица – Каменград /Андричград/Вишеград e градът, който писателят Иво Андрич описва в романа си „Мостът на Дрина” и където се намира прочутият стар мост. Посещение на второто етно-селище на Емир Костурица – Каменград. Разходка по главната улица и площада, където се намират китни магазинчета за сувенири, бижута, галерия, пекарна, пицария, кафене, бирария и кино. Пристигане в Сараево. Настаняване в хотел. Нощувка.

2 ДЕН – Сараево- Босненски пирамиди – Травник /190 км/
Закуска. Отпътуване за Босненските пирамидиза които се предполага, че са най-древните и най-големите откривани досега пирамиди в света, възникнали преди около 25 000 години. Босненските пирамиди се намират край градчето Високо и са откритие на археолога Семир Османагич. Той твърди, че това са най-древните и най-големите пирамиди, откривани досега. Според версията на Османагич босненските пирамиди са откритие, което ще промени изцяло древната история. Тяхната възраст е около 25 000 години и са първите пирамиди, открити в Европа. В района е обособен комплекс от няколко различни по големина пирамидални структури. Най-голямата от тях е така наречената Пирамида на Слънцето – висока 220 метра (50 метра по-високо от Хеопсовата). Съществуват предположенил, че тези хълмове са изкуствено издигнати. След разкопките се вижда, че под слоевете почва има големи плочи, споени от древен цимент. Открита е и система от подземни тунели в близост до пирамидите. Ориентацията на пирамидите е северна и е много точна. Османагич твърди, че те са древна система от енергийни генератори, които и досега излъчват мощна енергия. На върха на пирамидата на слънцето е установен енергиен лъч с честота 28 кHz и радиус 4,5 метра. Установен е и ултразвуков лъч с радиус 10 метра и честота 30 кHz. Започнати са медицински изследвания, които да определят ефекта на пирамидите върху човешката аура. Първоначалните данни показват,че емоционалното състояние на хората е силно повишено, когато се намират в пирамидата. Това се дължи на намаляването на отрицателните йони, които се срещат в атмосферата. Босненската пирамида на Луната е е висока 190 метра и е втората по големина в босненската долина на пирамидите. Заедно с пирамидите на Слънцето и Дракона те образуват перфектен равностранен триъгълник. Останалите пирамиди са „Храмът на Майката Земя“ /Кръстач/ и Пирамидата на Любовта /Чемерац/.


Продължаваме към Травник най-добре запазеният крепостен град в Босна. Разположен на река Ласва, града успешно съчетава своето минало като столица и крепост на някогашните везири на този стар османски подрайон и съвременни спортове и приключения. Голям набор от традиционни сгради и паметници в източен стил, две османски кули с часовников механизъм (уникални в цялата страна) и красивото сърце от стария град от 15-ти век. Местоположението му в близост до по ски-курорта Власич, който сега е един от най-известните ски-курорти в Босна и Херцеговина, обуславя неговото днешно развитие. В Травник е родното място на Иво Андрич. Връщане в Сараево. Късния след обяд – туристическа програма в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Разглеждане на града: стария град, Султанската джамия, пазара „Башчаршия“, Националната библиотека и Латинския мост, където на 28 юни 1914 г. Гаврило Принцип убива австрийския престолонаследник ерцхерцог Франц Фердинанд и неговата съпруга ерцхерцогиня София. Свободно време за вечеря. Нощувка.

3 ДЕН – Сараево – Мостар – водопад Кравица -Любушки-водопад Кочуша – Сараево / 370 km /
Закуска. Отпътуване за Мостар. Разглеждане на старата ориенталска част на града със световно-известния каменен мост, датиращ от XVI век и включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Градът е  прочут със своите автентични турски къщи, пъстроцветните пазари с традиционни занаятчийски изделия и със Стария мост над река Неретва – символ на мира и съжителството на различни културни и религиозни общности. Посещение на джамията Караджоз Бей, Католическата църква Дева Мария и часовниковата кула.

 Продължаваме към град Любушки за посещение на красивите водопади Кравица. Водопадите са голяма туфарна каскада на река Требижат, в карстовия център на Херцеговина. Намират се на 10 километра южно от Любушки и на 40 километра южно от Мостар. Височината им е около 25 метра, а радиусът на езерото в основата е 120 метра . Кравица е популярна зона за плуване и пикник и през лятото. След освежаваща почивка и по желание къпане ще посетим още 2 интересни обекта в района. Любушки, известен със старата крепост на херцог Степан Вукчич Косача, построена през средновековието на връх Бутуровица и музея в Хумац – основан в стария Францискански манастир Св. Антаний Падуански. Свободно време за посещение на музея. Продължаваме към водопада Кочуша до село Веляци на река Требижат, разположен на 10 км от Любушки, Босна и Херцеговина. Височината му е около 5 метра, за сметка на това ширината му е повече от 50 метра. Височинните склонове при тази ширина, заедно със специфичните скални отлагания го правят внушителна водна пързалка. Завръщане в хотела в Сараево. Нощувка.

4 ДЕН – Сараево –Крушевац – София  / 565 km / 
Закуска. 07:30 – отпътуване за София. По пътя кратка спирка в град Крушевац, бивша крепост на цар Лазар и царица Милица. Градът е основан през 1371г. Интересни забележителности в Крушевац са църквата Лазарица, кулата с камбаните, средновековните останки на Крушевац и статуите на Лазар Хребелянович и Филип Вишнич. Пристигане в София късно вечерта.

ЦЕНА НА ЧОВЕК В ДВОЙНА/ТРОЙНА СТАЯ : 325 ЛЕВА
ДОПЛАЩАНЕ ЗА ЕДИНИЧНО НАСТАНЯВАНЕ: 105 ЛЕВА

НАМАЛЕНИЕ ЗА ДЕТЕ ДО 14 ГОДИНИ -25 ЛЕВА

ВАЖНО!

 • Пакетните цени са окончателни и  не се предвиждат промени на цените по тази програма.
 • Настаняването в автобуса се извършва по реда на записване на туристите. Изключение се прави само за допълнително заплатени гарантирани първи седалки.
 • Пътуването не е подходящо за лица с увреждания и ограничена подвижност.
 • В програмата са предвидени посещение на места с изкачване пешоходно на места с наклон, ходене по хлъзгави и по-трудни терени, места с висока влажност, тунели и други, които не са подходящи за всеки турист.
 • Необходимо е да подсигурите удобно облекло и най-вече подходящи за такива условия обувки.
 • Валутни курсове:
  1 лв. = 1 босненска конвертируема марка (BAМ)
  1 евро = 2 босненски конвертируеми марки (BAМ)
   
  Минимален брой записани туристи: 35 човека
 • Начин на плащане: Заплащане в брой или по банков път:
  -авансово плащане – 30 % от  пакетната цена при записване. Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 3 работни дни след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана. Доплащане – до 14 дни преди датата на отпътуване.
  Необходими документи: лична карта или международен паспорт; за деца под 18 г., които не пътуват с двамата  родители–нотариално заверена  декларация от тях (оригинал и ксеро копие). Няма  допълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страната. Пакетните цени са окончателни и  не се предвиждат промени на цените по тази програма.
 • Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до страните по маршрута, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини. Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“  ЗД „Евроинс“ и номерът на застрахователната полица е: 03700100003480/24.09.2021 год.
  ЗД “Евроинс” АД 

 

 

Author: Арива Травел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *